Skip to content

Actualisatie beroepscompetentieprofielen Fase 2

Concreet werkt verder aan het actualiseren van verschillende beroepscompetentieprofielen (BCP’s) voor de bouw- en infrasector. Inmiddels zijn we gestart met fase 2. Het actualiseren van BCP’s zorgt voor een betere aansluiting tussen de beroepspraktijk en de vakopleidingen en is daarom essentieel.

 

Wat zijn BCP’s?

In een beroepscompetentieprofiel komt naar voren wat een professional moet kennen en kunnen om een vak goed uit te kunnen voeren. Nu én later. Skills van nu en in de toekomst.

BCP’s vormen de basis voor een kwalificatiedossier (KD). Een KD geeft vervolgens weer kaders voor het beroepsonderwijs. Met actuele BCP’s wordt het mogelijk om het onderwijs goed af te stemmen op de praktijk. Op die manier leiden we vakmensen op die daadwerkelijk klaar zijn voor het werk dat hen te wachten staat.

Fase 2

Actueel is dus belangrijk. De DB-cao partijen in onze sector hebben ons gevraagd de BCP’s voor de bouw- en infrasector te actualiseren. Dat doen we in verschillende fases. Fase 1 is inmiddels afgerond, de resultaten vind je hier.

Nu starten we met Fase 2. In deze fase staan de BCP’s voor’ Grond-, water- & wegenbouw, Middenkader bouw & infra, Machinisten en Voertuigen & mobiele werktuigen centraal.
Daarnaast onderzoeken we drie nieuwe BCP’s, namelijk BIM modelleur, Bouw monteur/Prefab monteur en Isoleerder. Deze komen voort uit fase 1 van het onderzoek. De CAO partijen hebben ons verzocht deze ook te behandelen.

Hoe doen we dat?

In samenwerking met onderzoeksbureau USP nemen we telefonische enquêtes af onder professionals en werkgevers binnen bovengenoemde vakgebieden. Onze focus ligt op de werkzaamheden die uitgevoerd worden én de omgeving waarin dat gebeurt. Zo brengen we op basis van praktijkervaringen in kaart op welke vlakken de BCP’s wel of niet actueel zijn. 

Doe mee, deel je input

Om een goed beeld te krijgen van de sector is jouw input erg behulpzaam. We willen je dan ook vragen mee te doen aan het onderzoek. Per vakgebied zoeken we bijvoorbeeld:

  • Middenkader bouw en infra: calculators, bestekschrijvers, bouwkundigen, ontwerpers, tekenaars, uitvoerders of werkvoorbereiders.
  • Grond- water en wegenbouw: straatmakers, oppermannen, (allround) vakmannen gww of waterbouwers.
  • Machinisten: (allround) machinisten mobiele kraan, freesmachines, hijskranen, wegenbouwmachines, grondverzetmachines, grote funderingsmachines of machinisten sloop.
  • Voertuigen en mobiele werktuigen: diagnosetechnici bedrijfsauto’s, diagnosetechnici mobiele werktuigen of monteurs gww-bouwmachines.

Ook als je een andere functie binnen de genoemde vakgebieden hebt, nodigen we je uit om mee te doen wanneer je telefonisch benaderd wordt.
Vooraf aangeven dat we jou mogen bellen kan ook! Meld jezelf eenvoudig aan! >> Het telefoongesprek duurt ongeveer 20 minuten. Als dank geven we 10x een tegoedbon twv 50 euro weg onder alle deelnemers.

Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Iets vragen? Neem contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.