De laatste fase van het BCP onderzoek is gestart. De dossiers Slopen, Betonboren, Betonstaalverwerken, Betontimmeren, Betonreparatie en Steigerbouw staan in deze fase centraal.
Fase 3 - onderzoek beroepscompetentieprofielen bouw & infra van start
Slopers, betonboorders, -staalverwerkers, -timmermannen, -reparateurs en steigerbouwers opgelet! Wat moeten (aankomende) professionals kennen en kunnen om deze beroepen goed uit te kunnen voeren? Die vraag staat centraal in de derde fase van het onderzoek naar de Beroepscompetentieprofielen binnen de bouw & infrasector.
Skills van nu en later - Wat is een beroepscompententieprofiel?
In een beroepscompetentieprofiel (BCP) komt naar voren wat een professional moet kennen en kunnen om het vak goed uit te kunnen oefenen. Het gaat om de skills van nu en de toekomst. Het BCP vormt de basis voor een kwalificatiedossier (KD). Een KD geeft kaders voor het beroepsonderwijs.
De bouw- en infrasector is volop in beweging
Die beweging heeft invloed op de beroepen in deze sector. Want wellicht voer jij als professional nu andere taken uit dan je voorgangers. Om het beroepsonderwijs goed af te kunnen stemmen op de praktijk, is inzicht in de veranderingen essentieel. Daarom worden verschillende BCP’s geactualiseerd. De input hiervoor komt van de professionals die het werk uitvoeren; werknemers en werkgevers.
Verschillende BCP’s worden geactualiseerd en herzien
In opdracht van DB cao-partijen voert Concreet Onderwijsproducten deze actualisatie uit. In fase 3, die begint na de zomervakantie in 2021, gaat het om zes dossiers: Slopen, Betonboren,Betonstaalverwerken, Betontimmeren, Betonreparatie en Steigerbouw.
Net als in eerdere fases neemt onderzoeksbureau USP telefonische enquêtes af onder beroepsbeoefenaars en hun werkgevers. De vragen gaan over de werkzaamheden én over de omgeving waarin de taken uitgevoerd worden.
Doe mee, deel je input!
Om een goed beeld te krijgen van de sector zoeken we zoveel mogelijk werknemers en -gevers die hun ervaringen delen. Ben óf ken je iemand die bij kan dragen aan het onderzoek? Geef je dan snel op. Ook wanneer je een andere functie binnen de genoemde vakgebieden hebt, nodigen we je uit om mee te doen als je telefonisch benaderd wordt.
Het telefonische vraaggesprek duurt ongeveer 20 minuten. Als dank voor je medewerking geven we 10 x een tegoedbon van € 50,- van Bol.com weg onder alle deelnemers. De gesprekken vinden plaats tussen oktober en februari. De resultaten van deze fase worden verwacht in maart 2022.
Resultaten eerdere fases
Met deze derde fase zijn we toe aan de laatste fase binnen het hele onderzoek. De resultaten uit eerdere fases zijn inmiddels gepubliceerd. De resultaten uit fase 1 kun je hier nalezen. De resultaten van fase 2 vind je hier.
Tijdens onze digitale docentendag in maart 2021 hebben we een video laten zien over de opbouw en het belang van dit onderzoek. We spraken onder andere met Eduard Aubri. Hij is een van de respondenten van het onderzoek. Eduard vertelt over het vakgebied waarin hij werkzaam is (prefab) en met welke omstandigheden hij te maken heeft binnen zijn werk. De video kun je hier bekijken.
Concreet Onderwijsproducten
Bouw & Infra Park
Ceintuurbaan 2 – 80A | 3847 LG Harderwijk
info@concreetonderwijsproducten.nl
*Geef bij de portier aan dat je voor ons komt