Benieuwd hoe we het 4C/ID model toepassen in onze nieuwe leermiddelen? Collega’s Chantal en Henk leggen het uit tijdens een van de inspiratiesessies over het model.
Inspiratiesessie 'Uitdagend opleiden in de bouw en infra'
Op 17 november waren collega’s Henk en Chantal te gast tijdens een inspiratiesessie over het 4C/ID model.
Aan de hand van filmpjes en een presentatie nemen ze je mee in de toepassing van het model in de leermiddelen van Concreet. Klik hier of op de afbeelding om de video te bekijken
Context
Ontwikkelingen vragen om een nieuw concept
Door het tekort aan woningen in Nederland en de klimaatverandering wereldwijd is de ambitie ontstaat om voor 2030 1 miljoen nieuwe duurzame woningen te bouwen. Daarnaast moeten bestaande woningen in ons land verduurzaamd worden. Dit vraagt om nieuwe woonconcepten, andere materialen en voldoende vakmensen die dat kunnen realiseren. Van deze (aanstaande) vakmensen wordt een hoop gevraagd. Ze moeten zo efficiënt en kwalitatief mogelijk bouwen en tegelijkertijd creatieve oplossingen kunnen bedenken om aan de veranderende vraag te voldoen. Voor een deel leren en ervaren die vakmensen dit in de praktijk. Maar ook het onderwijs dat aanstormende vaklui volgen wordt steeds meer opgebouwd rondom die inzichten van variatie, kwaliteit en creativiteit.
Geluiden vanuit de beroepspraktijk
In de bouw en infra worden al decennialang jongeren in het mbo opgeleid in een prachtige infrastructuur bestaande uit: roc’s, met vakdocenten en leer- en opleidingsbedrijven met getrainde leermeesters. Het opleiden aan de hand van beroepstaken is daarbij al heel lang aan de orde. Toch klinken er steeds meer stemmen van zowel aannemers als opleiders die zeggen: ‘vakmensen moeten vooral zelfstandig problemen kunnen oplossen en het onderwijs in de bouw moet aantrekkelijker, levensechter. De docent moet de regie in handen hebben terwijl er meer beleving is voor de student’.
Uitdaging aangepakt met opleiding Timmeren als eerste voorbeeld
Deze uitdaging heeft Concreet Onderwijsproducten opgepakt. De opleiding Timmeren is hiervan nu een eerste voorbeeld. Met behulp van het 4C/ID model, nieuwe geactualiseerde content en een ondersteunende digitale omgeving, is er samen met docenten gewerkt aan het ontwerpen en introduceren van een nieuwe, flexibele en modulair ingerichte omgeving. Hierbij worden de voordelen van de bestaande infrastructuur volop benut. Met als uitgangspunt de beroepspraktijkvorming, worden hele praktijkopdrachten aangeboden die vanuit de werkplaats en het klaslokaal op school zo integraal mogelijk worden ondersteund met deelopdrachten en (just in time) vakkennis en werkboeken. Een digitale leeromgeving met opdrachten, vakkennis, mediatheek, voortgangsmetingen en portfolio ondersteunt de integrale aanpak en speelt in op de actieve student, docent en leermeester.
12 tal roc's gebruiken als voorlopers vernieuwde digitale leeromgeving
Sinds september 2021 wordt deze omgeving – die wij concreetleren noemen – gebruikt door een 12 tal roc’s. De eerste ervaringen worden momenteel gemonitord en gebruikt voor verdere uitbreiding en introductie bij alle 35 roc’s en om zij-instromers op te leiden in leerloopbaanpaden.
Concreet Onderwijsproducten
Bouw & Infra Park
Ceintuurbaan 2 – 80A | 3847 LG Harderwijk
info@concreetonderwijsproducten.nl
*Geef bij de portier aan dat je voor ons komt