Skip to content

In 4 stappen naar een integrale aanpak voor het ontwikkelen van lesmaterialen voor Infra-opleidingen niveau 3

Veilig werken is belangrijk. Zeker in de bouw- en infrasector. Het werk op de bouwplaats of aan de weg kent zo zijn eigen risico’s. Met het nieuwe keuzedeel ‘ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening’ zorgt u ervoor dat uw leerlingen weten hoe zij veilig en verantwoord werken.
Concreet Onderwijsproducten heeft in opdracht van de Raad van Aangeslotenen het Masterplan Infra opgenomen in de Ontwikkelagenda 2017-2018. Dit Masterplan heeft als doel een integrale aanpak te creëren voor het ontwikkelen en actualiseren van opleidingsmateriaal voor de beroepen in de sectoren: Grondwerk, Bestrating, Waterbouw en Asfalt.

Optimaal gebruik van lesmaterialen

In het Masterplan staat centraal dat we het lesmateriaal in fases gaan actualiseren. Tegelijkertijd onderzoeken we de mogelijkheden om het materiaal zo vorm te geven, dat er delen te gebruiken zijn voor het ontwikkelen van: keuzedelen, crossovers of bedrijfstakgerichte certificaatopleidingen. En dat bespaart uiteraard kosten.

Nieuwe aanpak voor niveau 3

Het is de eerste keer dat er voor lesmateriaal van niveau 3 opleidingen een integraal plan van aanpak wordt gemaakt waarin ingegaan wordt op de leermiddelen, ondersteuning en examinering.

Stap 1: (Allround) Vakman is het uitgangspunt

De opleiding voor Vakman en Allround Vakman is het uitgangspunt voor de nieuwe opbouw van de lesmaterialen. Daar waar beroepsspecifieke aanvullingen nodig zijn worden die herkenbaar opgenomen.

Stap 2: Afstemming

De vakinhoudelijke verbreding en verdieping die noodzakelijk is, wordt afgestemd met de roc’s en het bedrijfsleven. Vervolgens verwerken wij dit in de gewenste vorm; in de lesstof, het toetsmateriaal, keuzedelen of de lesverbreding.

Stap 3: Actualisatie opleiding Straatmaker

Binnen dit Masterplan staat ook de actualisatie van de opleiding Straatmaker centraal. De huidige leermiddelen van deze opleiding bestaan grotendeels uit folioproducten. Wij streven ernaar om de lesstof van de opleiding Straatmaker voor het einde van dit cursusjaar (juli 2018) te actualiseren en beschikbaar te stellen.

Stap 4: Nieuwe opzet in de indeling voor Grond-, Water- en Wegenbouw

In deze nieuwe opzet staat onder andere een onderhoudsvoorstel voor de komende jaren. Hierin maken we gebruik van de generieke en specifieke onderdelen die bij de examinering van de verschillende beroepen aan bod komen.

Nieuwe look & feel

De nieuwe look- and feel voor de infra opleidingen wordt het eerst zichtbaar bij de nieuwe Straatmaker Opleiding. Welke opleidingen vervolgens aangepakt worden, wordt bepaald door de jaarlijkse ontwikkelagenda van de Raad van Aangeslotenen.

Denkt u mee?

Voor de opbouw en de structuur van de lesstof zijn wij nog op zoek naar docenten en leermeesters met actuele vakkennis op het gebied van Straatmaken, maar ook voor de andere richtingen in de sectoren Grondwerk, Bestrating, Waterbouw en Asfalt. Ook nieuwe ideeën en inzichten om lesstofcombinaties samen te stellen zijn welkom. Bent of kent u een docent/leermeester die over deze actuele kennis beschikt en lijkt het u interessant om samen met ons de lesstof te actualiseren? Neemt u dan contact op met Martin de Ruiter, ontwikkelspecialist. U kunt Martin bereiken via martin.deruiter@concreetonderwijsproducten.nl.
Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Benieuwd hoe Concreet jou kan helpen met een project? Neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogen we een paar minuten van je tijd?
We gaan deze website vernieuwen en verbeteren en horen graag van jou waar we rekening mee moeten houden.