Skip to content

Keuzedeel Werken met GNSS

Het keuzedeel Werken met GNSS systemen (artikelnummer 27870) is te bestellen in onze webshop.

Keuzedeel Werken met GNSS systemen nu beschikbaar

Het keuzedeel Werken met GNSS systemen (Global Navigation Satellite Systems) gaat over landmeten. Dit keuzedeel is ontwikkeld voor de infrasector, voor studenten die aan de slag gaan met grondwerk, het leggen van kabels en leidingen of bestratingen.

Waarom landmeten?

Landmeten is van groot belang bij werkzaamheden in de infrasector. Er kan niets worden aangelegd of geplaatst zonder exact te bepalen waar het moet komen. Er moet worden ingemeten, vastgelegd en uitgezet. Waar vroeger afstanden handmatig berekend moesten worden, is daar nu software en apparatuur voor beschikbaar. Daarbij wordt gebruik gemaakt van plaatsbepalingssystemen die signalen ontvangen van satellieten. Een van de verschillende te gebruiken systemen is GPS. Deze term wordt gehanteerd in het keuzedeel en dit is het systeem waarmee de student leert werken.

Opbouw Keuzedeel

Het keuzedeel bestaat uit vakkennis, opdrachten en een gedeelte voor de trajectmap met de omschrijving van een praktijkexamen. In vier onderdelen gaat de student aan de slag met de basisprincipes van het landmeten.

  • Benodigde theorie om te kunnen werken met de apparatuur. Denk aan kennis over satellieten, coördinaten en verschillende apparatuur;
  • Inmeten van een terreinsituatie en coördinaten bepalen;
  • Verwerken van meetgegevens in een tekening;
  • Uitzetten van benodigde punten
    Ieder onderdeel bestaat uit een korte inleiding, waarna de uitleg volgt.

Voor wie?

Werken met GNSS systemen op niveau 3 is gekoppeld aan de infra opleidingen op niveau 3. Dus Straatmaker, Allround vakman GWW, Allround waterbouwer en Machinist grondverzet.
Werken met GNSS is vooral van toepassing in de infrasector. Voor de bouw is het werken met GPS namelijk niet nauwkeurig genoeg. Voor studenten in de bouw is het keuzedeel Maatvoeringstechnieken interessant. Daarin wordt gewerkt met GPS of een Total station.
Het keuzedeel Werken met GNSS systemen is nu (met aantrekkelijke korting) verkrijgbaar in de webshop.

Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Benieuwd hoe Concreet jou kan helpen met een project? Neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.