Versneld, duurzaam en verzilverbaar toewerken naar een baan in de bouw & infra sector. Dat is het idee van de nieuwe leerloopbaanpaden die ontwikkeld zijn als vorm van modulair opleiden voor zij-instromers van 23 jaar en ouder.
Door Concreet ontwikkeld Leerloopbaanpad helpt studenten versneld op weg naar mbo-diploma
Om het de leerloopbaanpaden op een goede manier te ontwikkelen en aan te bieden, is er gestart met een pilotfase. Deze pilotfase is zo goed als afgerond. Verschillende deelnemers volgden het traject Timmeren Ruwbouw of Basis Metselen. Zes van hen hebben inmiddels het certificaat voor het succesvol afronden van een van deze trajecten in ontvangst mogen nemen.
Traject met meetbaar resultaat
Dat dit traject echt iets oplevert en mensen verder helpt, bewijzen Akke en Robin. Zij tekenden tegelijk met de ontvangst van hun certificaat voor een BBL traject bij MBO Amersfoort. Door het succesvol afronden van het Leerloopbaanpad krijgen ze nu vrijstellingen binnen hun vervolgopleiding.
Op een andere plek in het land ontving ook Bas zijn certificaat. Niet alleen dat, het leerbedrijf waar hij tijdens het traject werkzaam was, heeft hem een vast contract aangeboden! Nog een bewijs dat het Leerloopbaanpad van toegevoegde waarde is binnen het werven en opleiden van professionals voor de bouw & infra sector.
Wat is een Leerloopbaanpad?
Een Leerloopbaanpad bestaat uit losse, zorgvuldig samengestelde modules. De volgorde van deze modules en het tempo waarop de deelnemer het traject doorloopt, worden afgestemd op de persoonlijke situatie en het leertempo van de deelnemer. Echt maatwerk dus. Dat betekent dat een Leerloopbaanpad goed te combineren is voor bijvoorbeeld zij-instromers met een gezin. Succesvol afgeronde modules leveren een branchecertificaat op waarmee de deelnemer kan doorleren of aan de slag kan op de arbeidsmarkt. Meer over hoe dit in de praktijk werkt en wie de beoogde deelnemers zijn lees je hier.
Akke, Robin en Bas maakten deel uit van de pilotfase. Het eindrapport over deze fase is inmiddels aangeboden aan het dagelijks bestuur van de Cao-partijen. Daar zal worden gesproken en beslist over het vervolg van de leerloopbaanpaden.
Hoe verder?
In een volgende fase kunnen nieuwe trajecten naast de bestaande (Timmeren Ruwbouw en Basis Metselen) trajecten worden ontwikkeld. In samenwerking met de betreffende branche is het mogelijk een Leerloopbaanpad in ongeveer 2 tot 3 maanden te ontwikkelen, vast te stellen en NLQF in te schalen. Dat laatste zorgt ervoor dat het traject vergelijkbaar en verzilverbaar wordt waardoor er meer ruimte ontstaat voor doorstroom binnen en buiten de sector én het mbo. Die doorstroom (en overstapmogelijkheid) vergroot de waarde van dit traject voor werkgevers en werknemers in relatie tot binden, boeien, ontwikkelen en waarderen.
Het ontwikkelen van nieuwe leerloopbaantrajecten past in de uitgesproken wens van Cao-partijen om instroom in de sector te bevorderen en vakkrachten te behouden.




Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468