Skip to content

Lesmethode Uitvoerder Bouw met bijpassende examinering

Roc’s die deelnemers opleiden voor uitvoerder via de bbl-route, hebben nu de beschikking over een actuele lesmethode, bestaande uit goede lesstof en daarop afgestemde examens. Voor de deelnemers die uitstromen richting de bouw is deze lesmethode optimaal. De drie roc’s die uitstroom richting infra faciliteren, zijn de examens waar nodig aan het specificeren.

Roc’s die deelnemers opleiden voor uitvoerder via de bbl-route, hebben nu de beschikking over een actuele lesmethode, bestaande uit goede lesstof en daarop afgestemde examens. Voor de deelnemers die uitstromen richting de bouw is deze lesmethode optimaal. De drie roc’s die uitstroom richting infra faciliteren, zijn de examens waar nodig aan het specificeren.

In samenspraak met de roc’s heeft Concreet Onderwijsproducten de bestaande leermiddelen en examens voor bbl 4 kritisch onder de loep genomen. Dit heeft ertoe geleid dat er volledig nieuwe examens zijn gemaakt én per exameneenheid uitgebreide lesbrieven zijn geschreven.

Inhoud helder, eigen invulling lessen blijft mogelijk

Eén van de ontwikkelaars hiervan is Hendrik van der Weerd van ROC A12: “Met deze lesmethode is het gemakkelijker om les te geven. Door de lesbrieven te volgen, weet ik welke inhoud ik de studenten moet aanbieden, zonder dat ik de examenplannen erop moet na slaan. Ik kan gericht toewerken naar hun eindniveau. Tegelijkertijd houd ik voldoende vrijheid om zelf mijn lesopbouw te bepalen; ik maak mijn eigen powerpoints en bedenk zelf de opdrachten.”

Duidelijke koppeling tussen praktijk, lesstof en examinering

Voor de studenten is er een veel duidelijkere koppeling met wat zij doen in de praktijk bij het leerbedrijf en wat ze leren op school: Hendrik: “De lesstof volgt de structuur van de bouw. De lesmethode gaat eerst in op de voorbereiding, dan op de realisatie van de bouw en tot slot gaat het over de bouworganisatie. Er is geen los onderwerp meer als KAM: dat loopt als een rode draad door de opleiding heen. Zo ziet de student ook hoe KAM deel uitmaakt van het hele proces.”

Inhoud afgestemd met ervaren uitvoerders

Bij de ontwikkeling van de nieuwe lesmethode zijn Hendrik en Concreet ontwikkelspecialist Henk Cornelisse veelvuldig in gesprek gegaan met uitvoerders bij leerbedrijven. Hendrik: “Hierdoor sluit de lesstof echt aan bij de praktijk.” Daarnaast sluit ook de manier van examineren weer aan op de lesstof, en dus op de praktijk. Hendrik: “En op de belevingswereld van de student. Ze hoeven geen lange verslagen te schrijven, maar moeten praktijkgerichte opdrachten inleveren. In de voorbereiding moeten ze bijvoorbeeld met de uitvoerder mee naar een opname. Op basis van het verslag dat ze daarvan maken, moet een offerte gemaakt kunnen worden.”

Praktijk- en theoriegerichte vragen in lesbrieven Uitvoerder bouw

Henk: “In de oude lesstof is er te weinig koppeling tussen de inhoud in de vakboeken en wat er gevraagd wordt bij de examinering. De lesbrieven zijn nu de koppeling tussen de theorie en de examens. De lesbrieven bevatten veel praktijk- en theoriegerichte vragen, die deelnemers aan de hand van de vakboeken kunnen beantwoorden.”

Lesmethode Uitvoerder bouw te koop via webshop Concreet

Studenten kunnen de lesmethode Uitvoerder bouw in een keer bestellen via de webshop van Concreet. Het pakket omvat de lesbrieven, readers over bouwplaatsorganisatie, bouwfysica en mechanica en een licentie voor Bouwinfranet. Via Bouwinfranet heeft de deelnemer toegang tot pdf’s met alle theorie uit de vakboeken. Docenten die deze bbl 4-opleiding uitvoeren, vinden de lesbrieven terug in Bouwinfranet en de examens voor theorie en praktijk in het Examenplatform bouw infra.

Uitfasering van oude producten Kaderfunctionaris

Momenteel maken enkele roc’s nog gebruik van oude onderwijsproducten, die gekoppeld zijn aan het oude kwalificatiedossier kaderfunctionaris. De informatie die Concreet hiervoor beheert in Bouwinfranet wordt niet meer geactualiseerd en wordt de komende jaren volledig uitgefaseerd. Concreet Onderwijsproducten adviseert roc’s om deelnemers die nieuw instromen, geen gebruik meer te laten maken van deze verouderde lesstof.

Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Benieuwd hoe Concreet jou kan helpen met een project? Neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogen we een paar minuten van je tijd?
We gaan deze website vernieuwen en verbeteren en horen graag van jou waar we rekening mee moeten houden.