Skip to content

Lesstof Steigerbouw geactualiseerd en digitaal toegankelijk voor alle opleiders

Deelnemers die Onderwijsproducten in het schooljaar 2016/2017 beginnen met een bouw- of infra-opleiding, ontvangen een vereenvoudigde trajectmap. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van eerdere jaren is dat deelnemers niet meer een uitgebreide urenregistratie hoeven bij te houden. De leermeester kan via de periodieke beoordelingen praktijk goed onderbouwen wanneer de deelnemer klaar is voor een praktijkexamen.

In opdracht van de brancheorganisatie voor steigerbouwers, VSB, heeft Concreet Onderwijsproducten de lesstof voor de steigerbouwopleidingen geactualiseerd en gedigitaliseerd. Alle informatie in de online leeromgeving Steigerwijzer is gratis te gebruiken door alle opleidingen voor beroepen waarin gewerkt wordt met of op steigers. De Steigerwijzer bevat dezelfde inhoud als de Richtlijn Steigers, maar wordt op Steigerwijzer aangeboden in toegankelijker taalgebruik – het wettelijke niveau 2F – en ondersteund met afbeeldingen en video’s. Informatie die voor werknemers en deelnemers op mbo-niveau niet relevant is, is weggelaten.

Volledige lesmethodes voor (Allround) Steigerbouwer

Met de Steigerwijzer beschikken de opleidingen Steigerbouw (mbo-niveau 2) en Allround steigerbouw (mbo-niveau 3) nu over volledige lesmethodes. Naast de informatie in de digitale omgeving Steigerwijzer, bestaat de lesmethode uit een opdrachtenmap, een trajectmap en theorie- en praktijkexamens.

Steigerwijzer ondersteunt voorbereiding op examens

Binnen de steigerbouwopleidingen biedt de Steigerwijzer theoretische ondersteuning bij het doorlopen van de opdrachtenmap. Dit, in combinatie met de ondersteuning van docenten, bereidt de deelnemers voor op de theorie-examens. Door de instructievideo’s voor de belangrijkste beroepstaken, biedt Steigerwijzer ook ondersteuning voor praktijkexamens.

Praktische vertaling van Richtlijn Steigers

Voor mensen die in hun werk met steigers te maken hebben, kan de Steigerwijzer van grote meerwaarde zijn. Het geeft namelijk een praktische vertaling van de Richtlijn Steigers en is specifiek toegespitst op het bouwen van steigers en het veilig werken met en op steigers.

Steigerwijzer gratis toegankelijk voor opleiders

Omdat de VSB veilig werken belangrijk vindt, kunnen alle opleiders gratis gebruik maken van de lesstof. Op verzoek verstrekt Concreet Onderwijsproducten gratis toegang tot de Steigerwijzer aan docenten en andere geïnteresseerden. De Steigerwijzer biedt goede ondersteuning aan docenten bij het overbrengen van actuele kennis over het werken met steigers aan deelnemers.

Zoekfunctie toont alle informatie

Centraal in de digitale Steigerwijzer staat de afbeelding van een standaardsteiger. Door te klikken op een genummerd onderdeel, ziet de gebruiker meer informatie over het onderdeel. Via de algemene zoekfunctie ziet de gebruiker in één oogopslag alle informatie die over het gezochte onderwerp binnen Steigerwijzer aanwezig is, in tekst en beeld.

Ontwikkeld met steigerbouwinspecteurs

Concreet Onderwijsproducten heeft de lesstof in nauwe samenspraak gemaakt met steigerbouwinspecteurs en de opstellers van de Richtlijn Steigers. Dit garandeert dat alle informatie in de lesstof overeenkomt met de inhoud van de Richtlijn Steigers en alle kennis bevat die een steigerbouwer op niveau 2 en 3 moet weten. Opleiders die de volledige lesmethodes willen gebruiken, kunnen hiervoor contact opnemen met Concreet Onderwijsproducten.
Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Benieuwd hoe Concreet jou kan helpen met een project? Neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.