De mbo bouw- en infra-opleidingen staan middenin een enerverende omgeving. Aan de ene kant hebben ze te maken met veranderingen in de beroepspraktijk: bouwtechnieken veranderen en beroepen veranderen. Aan de andere kant vraagt het ministerie van Onderwijs de roc’s om innovaties door te voeren. Denk aan het aanbieden van keuzedelen en het valideren van examens.
De mbo bouw- en infra-opleidingen staan middenin een enerverende omgeving. Aan de ene kant hebben ze te maken met veranderingen in de beroepspraktijk: bouwtechnieken veranderen en beroepen veranderen. Aan de andere kant vraagt het ministerie van Onderwijs de roc’s om innovaties door te voeren. Denk aan het aanbieden van keuzedelen en het valideren van examens.
Voor Marleen Michielsen is het helder. Als roc kun je nu niet rustig afwachten. “Je bent verantwoordelijk voor goed onderwijs en die verantwoordelijkheid moet je pakken. Tegelijkertijd hebben we de beroepspraktijk iets te bieden wat geen enkele andere partij kan.”
Waardevol mbo-diploma via roc’s
Daarbij verwijst Marleen onder meer naar de unieke positie van roc’s om leerlingen op te leiden voor een waardevol mbo-diploma. “Vanuit de beroepspraktijk komen er soms geluiden dat bedrijven of sectoren zelf scholing willen aanbieden. Op zich vind ik dat een goed idee, maar vergelijkbaar met een mbo-diploma is dat niet. Wij voldoen aan strenge exameneisen en zorgen dat de leerlingen ook een goede basis meekrijgen van taal, rekenen en burgerschap.”
Validering examens roc verantwoordelijkheid
Elk roc moet volgens de afdelingsmanager zelf zijn verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat het aan de eisen blijft voldoen. “Binnen het Markiezaat College zetten wij sterk in op het valideren van de examens. Als er iets niet klopt, worden wij ter verantwoording geroepen, dus wij kijken kritisch naar elk examen dat we inkopen.”
Korte lijnen met Concreet Onderwijsproducten
Voor de bouw- en infra-opleidingen koopt het Markiezaat de meeste examens bij Concreet Onderwijsproducten in. “Onze eigen valideringscommissie komt daarbij wel eens zaken tegen die niet helemaal kloppen. Dat is niet erg: als we dit aankaarten, gaat Concreet er meteen mee aan de slag. Dat snelle schakelen is erg fijn.” Om die reden wil Marleen ook graag de examens voor de middenkaderopleidingen bij Concreet afnemen. De examenleverancier is deze momenteel an het ontwikkelen. “Binnen onze afdeling hebben we dan slechts met één partij te maken. De korte lijnen die we met Concreet hebben, maakt dat extra fijn.”
Invloed op ontwikkelen onderwijsproducten
De voorkeur voor Concreet Onderwijsproducten als aanbieder van examens en leermiddelen komt ook doordat de roc’s bij Concreet veel invloed hebben op wat er wordt ontwikkeld. Als afdelingsmanager zit Marleen, samen met vertegenwoordigers van de andere roc’s met een bouw- of infra-opleiding, in de Raad van Aangeslotenen van Concreet. “Als er één verschil is met vroeger – toen Concreet nog niet bestond – dan is het dat wij als roc’s tegenwoordig écht invloed hebben op de ontwikkeling van onderwijsproducten die wij nodig hebben.”
Mede-eigenaar van Concreet Onderwijsproducten
“Je voelt dat we mede-eigenaar zijn van Concreet Onderwijsproducten”, ervaart Marleen, ”en dat er naar ons wordt geluisterd. Aan ons als roc’s is het om te zorgen dat het solidariteitsbeginsel daarbij overeind blijft. Niet al onze wensen kunnen we per direct realiseren. Dit jaar krijgt het ene roc wat het wil, volgend jaar moeten wensen van andere roc’s op de ontwikkelagenda staan.”
Keuzedelen in ontwikkeling
Op verzoek van de roc’s ontwikkelt Concreet onder meer zeven keuzedelen voor de timmer-, metsel- en tegelzetopleidingen en het keuzedeel maatvoeringstechnieken voor de middenkaderopleidingen. Een welkome aanvulling, vindt Marleen. “Dit schooljaar konden onze leerlingen kiezen uit drie keuzedelen: digitale vaardigheden, duurzaamheid in het beroep en experimenteren met materialen en technieken. Dat zijn vrij algemene keuzedelen. Volgend jaar kunnen we dankzij de keuzedelen van Concreet meer variatie aanbieden.”
Aansluiting behouden op de beroepspraktijk
De keuzedelen kunnen er voor zorgen dat de opleidingen goed blijven aansluiten op de veranderende beroepspraktijk, vindt de afdelingsmanager. “Je ziet dat de bedrijven aan de ene kant traditioneel opgeleide vakmensen zoeken, maar dat er ook vraag is naar leerlingen die kennis hebben van nieuwe technieken. Daarnaast zijn er regionale verschillen. In Groningen wil je dat leerlingen aardbevingsbestendig kunnen bouwen. Bij ons in de regio is er juist meer vraag naar timmermannen met restauratiekennis. Door het inzetten van keuzedelen kunnen we aan die uiteenlopende vragen voldoen.”
Keuzedelen voor volwassen werknemers
Marleen pleit ervoor dat ook volwassen werknemers de mogelijkheid krijgen om deze keuzedelen te volgen. “Via de roc’s of via andere routes, dat maakt me niet uit. Als maar wel duidelijk blijft dat je alleen via de roc’s daadwerkelijk een mbo-diploma kunt halen.”
Bestaansrecht voor Concreet Onderwijsproducten
Naast de kennis die de werknemers hierdoor kunnen opdoen, heeft de voorzitter van de Raad van Aangesloten hier ook een ander motief voor. “De komende tijd moet Concreet Onderwijsproducten zichzelf in de markt zetten en laten zien dat ze bestaansrecht heeft. Het liefst met een lagere bijdrage vanuit de roc’s. Dat kan alleen als Concreet de ruimte heeft om ook een afzetmarkt buiten de roc’s te bedienen. Het aanbieden van modules aan volwassen werknemers biedt die mogelijkheid, zonder dat dit ten koste gaat van de reguliere opleidingen op het roc.”
Marleen Michielsen is afdelingsmanager Gebouwde Omgeving op het Markiezaat College in Bergen op Zoom en voorzitter van de Raad van Aangeslotenen van Concreet Onderwijsproducten.
Het onderwijs aan het woord
In deze serie interviewt Concreet Onderwijsproducten enkele prominente onderwijsprofessionals over de ontwikkelingen in het onderwijs. In deze serie komen (onder meer) de volgende personen aan het woord:
Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468