Skip to content

Makers van Morgen

Microlearning: grote impact door herhaling

In een tijd waarin smartphones en vluchtigheid heersen, is microlearning een succesvolle methode van online leren. Microlearning is het aanbieden van stukjes informatie over een specifiek onderwerp. Op lange termijn kan hierdoor veel informatie worden opgenomen. Microlearning kenmerkt zich door de actiegerichte aanpak van kleine leermomenten met een sterke focus op één concreet leerdoel. Een leermoment duurt vaak niet langer dan vijf minuten, maar door herhaling blijven studenten voortdurend geactiveerd om kennis toe te passen. Microlearning is daardoor een effectieve methode om gedragsverandering teweeg te brengen.

Microlearning is leren door te doen

Eén van de vormen van microlearning, waar je ongetwijfeld zelf mee te maken hebt gehad, zijn de video’s die getoond worden bij het eerste gebruik van apps of software. Vaak heeft het de naam rondleiding; maar in feite word je als gebruiker als een soort labmuis getraind de applicatie te gebruiken zoals het is bedoeld. Eén van de eigenschappen van microlearning middels dit soort video’s is dat je als gebruiker altijd kunt aangeven of je er wel of geen behoefte aan hebt. Die actieve participatie is belangrijk; microlearning draait om toegankelijkheid en leren zonder obstakels. Wel zin om door een applicatie heen te klikken met uitleg? Dan combineer je automatisch de aanvullende informatie die getoond wordt met het gebruik. Met andere woorden: microlearning helpt je te leren door te doen.

In de dagelijkse realiteit is er weinig tijd en rust bij studenten om echt geconcentreerd te leren. De zucht naar online informatie blijft echter groeien. Microlearning speelt op die twee zaken in.

Microlearning als onderwijsvorm

Microlearning draait om leereenheden –anders nuggets geheten. Die naam is niet toevallig gekozen. Nuggets zijn kleine, hapklare stukken informatie waarvan het opnemen maar weinig tijdsbesteding vereisen. Een soort snack dus. Een goed voorbeeld van een nugget is een samenvatting van een boek of lang artikel. Een samenvatting van een A4’tje is voor een student een minimale inspanning om de belangrijkste informatie te kennen. Mogelijk stimuleert een nugget tot verder lezen of dieper onderzoek, maar het primaire doel is dat in korte tijd de kern van informatie overgebracht wordt. Dat bespaart een student veel tijd, maar op impact wordt niet ingeleverd. Als onderwijsvorm heeft microlearning meer belangrijke voordelen:

  • Microlearning vraagt minder cognitieve belasting (minder vermoeiend) doordat er kleine hoeveelheden met gerichte informatie bestudeerd wordt. Dit in plaats van grote hoeveelheden die niet altijd relevant zijn. Microlearning overbelast daardoor het werkgeheugen van een student niet.
  • Microlearning verbetert kennisborging en het kunnen ophalen van kennis. Gebruikers van microlearning zullen zich volgens PulsLearning vaker herinneren wat ze geleerd hebben omdat ze de mogelijkheid hebben om na te denken en de informatie te herhalen.
  • Microlearning biedt ondersteuning bij ‘the Moment of Need’. Het belang van ‘just in time’ leren met een duidelijke focus op een specifieke taak of onderwerp die op dat moment actueel is. Dit stelt eisen aan de constructie van de leerinhoud. Nuggets moeten toegankelijk zijn op het moment dat een student zich afvraagt: “Hoe zat het ook alweer?”, of: “Hoe pak ik dit issue aan?” Dan is microlearning relevant.
  • Microlearning objecten zijn in vergelijking met E-learning eenvoudiger te ontwikkelen tegen lagere kosten. Doorlooptijden zijn minder lang, spelen in op actualiteiten of verruimen van kennisaanbod wordt daarmee voor organisaties zoals de onze makkelijker.

Hoe gebruiken wij microlearning bij het thema veiligheid?

Microlearning is minder goed geschikt voor het introduceren van informatie, voor trajecten zoals certificeringsprogramma’s, het leren van wet- en regelgeving (specifiek detailniveau) of trainingen en cursussen (macrolearning). De onderwijsvorm is meer geschikt voor het teweegbrengen van gedragsverandering. Rondom thema’s zoals duurzaamheid, gezondheid en communicatie helpt een traject van microlearning om een vergroot bewustzijn te creëren, het bruikbare kennisniveau te vergroten en studenten te laten leren door te doen. Om die redenen hebben wij als Concreet besloten dat de ontwikkeling van de module Veiligheid in de Bouw wordt versterkt met microlearning. Periodieke updates in de app (onderdeel van het totale digitale pakket van de module) zorgen ervoor dat veiligheid on top of mind blijft.

Andere uitgangspunten van de toepassing van microlearning in de veiligheidsmodule zijn:

  • De microlearning van Concreet Onderwijsproducten kenmerkt zich door de focus op de essentie. Alle afleidende bijzaken worden weggelaten waardoor er doelgerichte en efficiënte nuggets ontstaan.
  • Het gebruik van de smartphone maakt leren toegankelijker, zonder er veel tijd aan te hoeven besteden. Het just in time-principe wat als belangrijk voordeel van e-learning geldt, heeft een belangrijke plek in microlearning.
  • De verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker; zij kunnen snacken wanneer ze willen. De gebruiker bepaalt zelf waar en wanneer ze kennis eigen willen maken. Op het moment dat het nodig is, openen ze de app. De overdracht van informatie gebeurt op het gewenste niveau en in het tempo van de gebruiker.
  • Microlearning maakt onderdeel uit van een totaalprogramma of thema. Het biedt een makkelijke manier om een achterliggende strategie uit te voeren om op die manier structureel en duurzaam te werken aan gedragsverandering.
Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Vragen over hoe microlearning jou kan helpen ? Stuur ons een bericht

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.