Een nieuwe beroepstaak voor de opleiding ‘allround timmerman’ en de driejarige vakopleiding.
Nieuwe beroepstaak 'circulair en duurzaam bouwen'
Inspelen op innovaties in de sector en daarop onze onderwijsproducten laten aansluiten, dat is waar we bij Concreet voor gaan. Met een team enthousiaste collega’s geven we hier invulling aan en ontwikkelen we innovatieve leermethoden, leermiddelen en examenproducten voor de bouw en infra sector. We doen dit in nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen en professionals uit de beroepspraktijk.
Nieuw leermiddel
‘Circulair en duurzaam bouwen’ is een voorbeeld van een nieuw ontwikkeld leermiddel. Het speelt in op innovaties in de bouw zoals, energiezuinig en verantwoord bouwen, circulair bouwen en BIM.
Aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en innovatieve technieken als BIM
Het nieuwe leermiddel is speciaal ontworpen om aan duurzaamheid en circulariteit en innovatieve technieken als BIM (Building Information Modelling) meer aandacht te besteden. De beroepstaak is opgebouwd uit vakkennis en opdrachten. Beide delen zijn zelfsturend ontworpen en zijn hierdoor zelfstandig zowel door docent als student te gebruiken. De methode omvat de volgende onderdelen Duurzaamheid, Circulair bouwen de Ontwerpkant van gebouwen
Voor wie?
‘Circulair en duurzaam bouwen’ kan als aanvulling op de bestaande beroepstaken van de opleidingen allround timmerman en de driejarige vakopleiding worden ingezet.
Inhoud onderdelen
In het leermiddel worden de volgende onderdelen belicht:
Duurzaamheid – Dit onderdeel geeft antwoord op de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat een gebouw weinig energie verbruikt? Met behulp van theorie en bijbehorende opdrachten leren studenten de energieprestaties van een gebouw en de technische installaties te bepalen. Maar ook: Hoe zit het bijvoorbeeld met isolatie, beglazing, verwarming, koeling, warm water en milieu?
Circulair bouwen – Hergebruik van producten, materialen en grondstoffen, komen hier aan de orde. Maar ook de recycling ervan waardoor hun waarde zo veel mogelijk behouden wordt. Ofwel de gesloten kringloop.
Bij het gebruik van materialen wordt niet alleen naar de herbestemming en het hergebruik gekeken. Het energieverbruik om de materialen te maken en de afkomst van de materialen komen ook aan de orde. Daarnaast ook de losmaakbaarheid van de materialen. Het zo aanbrengen van de materialen dat deze weer los te maken zijn en hergebruikt kunnen worden. In feite dus het inzichtelijk maken van de milieu-impact (o.a. CO2-uitstoot om het materiaal te maken en ook de uitstoot bij de afvalverwerking) van een product, van begin tot eind. Ook behandelt dit onderdeel de levenscyclus en milieuprestaties van gebouwen.
Ontwerpkant van gebouwen – Voorheen werden gebouwen ontworpen door het handmatig maken van tekeningen. En werden begrotingen handmatig opgesteld. Nu spelen computersystemen hierin een belangrijke rol en zijn ze niet meer weg te denken. Het proces van het digitaal ontwerpen en tekenen (ook wel BIM Building Information Modelling genoemd) is hierbij best ingewikkeld. We brengen in dit onderdeel studenten dan ook de basisprincipes van het digitaal ontwerpen en tekenen bij en leren hen eenvoudige tekeningen en berekeningen te maken. We maken hierbij gebruik van CAD tekenprogramma’s en Excel. Studenten maken hiermee individueel of in groepsverband opdrachten. Let op: We leiden studenten niet op tot REVIT tekenaar. We geven hen een introductie in BIM en het werken met CAD systemen.
In de opdrachtenmap zijn o.a. opgenomen:
– groepsopdrachten: vergelijken duurzame materialen, onderzoek damp open bouwen
– tekenopdrachten: 2D CAD-tekening maken, dak detail tekenen
– praktijkopdrachten: kozijn luchtdicht maken, dak isoleren, materialen hergebruiken, biobase constructie
– eindopdrachten: adviseren over het verduurzamen van een bestaande woning, Tiny house ontwerpen.
Beschikbaarheid en bestellen
De nieuwe beroepstaak is beschikbaar in Bouwinfranet voor de opleidingen ‘allround timmerman’ en de driejarige vakopleiding. Het is niet als apart onderdeel te bestellen in onze webshop.
Concreet Onderwijsproducten
Bouw & Infra Park
Ceintuurbaan 2 – 80A | 3847 LG Harderwijk
info@concreetonderwijsproducten.nl
*Geef bij de portier aan dat je voor ons komt