Op woensdag 21 april namen drie deelnemers hun certificaat in ontvangst voor het succesvol afronden van een leerloopbaanpad. Twee van hen volgden de richting Timmeren Ruwbouw, de derde de richting metselen. In mei krijgen nog eens vier deelnemers hun certificaat.
Pilot modulair opleiden levert eerste gecertificeerde deelnemers op
Leerloopbaanpaden
Deze zeven deelnemers volgden een leerloopbaanpad. In deze fase ging het nog om een pilot. Leerloopbaanpaden zijn een vorm van modulair opleiden en maken het mogelijk om versneld én duurzaam opgeleid te worden en deel te nemen op de arbeidsmarkt in de bouw en infra.
Binnen het gekozen leerloopbaanbad volgen deelnemers losse, zorgvuldig samengestelde modules. In het geval van Timmeren Ruwbouw zijn dat een basismodule bouw, funderingen, opgaand werk en dakwerk. De volgorde van de modules is af te stemmen op de situatie en het leertempo van de deelnemer. Succesvol afgeronde modules leveren de deelnemer een branchecertificaat op, ingeschaald in het NLQF (Nederlands Kwalificatieraamwerk). Daarmee kunnen ze aan de slag op de arbeidsmarkt en/of ervoor kiezen om door te leren in het vak.
Inititiatiefnemers
De initiatiefnemers voor deze leerloopbaanpaden zijn db-CAO partijen (Bouwend Nederland, FNV Bouwen en wonen, CNV-vakmensen en Aannemersfederatie Nederland) in samenwerking met Concreet Onderwijsproducten en verschillende opleidingsbedrijven (Bouwmensen Apeldoorn en Amersfoort, Revabo Oosterbeek en Bouwschool Breda).
Dit initiatief levert een bijdrage aan het werven en opleiden van professionele arbeidskrachten binnen de bouw- en infrasector. Een goede opleiding helpt (aankomende) professionals op weg naar een duurzame en waarde toevoegende positie op de arbeidsmarkt.
Vervolg
Nu de pilot in de afrondingsfase aangekomen is, komen de betrokken partijen met een adviesrapport. Een positief advies betekent dat deze vorm van modulair opleiden verder ontwikkeld kan worden en er nieuwe modules aangeboden kunnen worden.
Deelnemers
De beoogde deelnemers zijn met name zij-instromers, om- of bijscholers, volwassenen van 23 jaar en ouder en bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden en statushouders. Door hen modulair op te leiden kunnen ze eerder aan de slag en is hun opleiding in te passen in hun persoonlijke situatie.
Traject
Nieuwe deelnemers worden gekoppeld aan een opleidingsbedrijf in de regio. Een intake maakt inzichtelijk wat de deelnemer al kan en weet, zodat er een passend traject opgesteld kan worden. De scholing wordt verzorgd door het opleidingsbedrijf in afstemming of samenwerking met een roc. Tegelijk start de deelnemer ook bij een leerbedrijf waar de opgedane kennis meteen in de praktijk gebracht wordt. Deelnemers sluiten het traject af met een officieel theorie- of praktijkexamen. Het succesvol afronden van het traject wordt verzilverd met een certificaat. Dat biedt de deelnemer een goede uitgangspositie voor een vervolg in de sector.
Certificaat uitreiking
Op 21 april namen de eerste deelnemers hun branchecertificaat in ontvangst, uitgereikt door uitvoeringsinstantie SVGO. Wegens de maatregelen rondom Corona is er een klein maar feestelijk moment van gemaakt. Ook de andere deelnemers worden tijdens de uitreiking van hun certificaat in het zonnetje gezet. Een aantal van hen heeft al een baan aangeboden gekregen. Twee deelnemers kiezen waarschijnlijk voor een vervolgopleiding waarbij ze recht hebben op vrijstellingen dankzij hun certificaat.

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468