Skip to content

Steekproef praktijkexamen kan ook op bijzonder project

Een medewerker validering examinering beoordeelt zo’n zeshonderd praktijkexamens per schooljaar. Bij deze steekproeven beoordeelt hij niet de deelnemer, maar wel de omstandigheden van het praktijkexamen. Hij controleert onder meer of het praktijkexamen overeenkomt met de omschrijving zoals die is vastgesteld, of de omstandigheden overeen komen met een normale praktijkomgeving en of de beoordelaar van het examen hiervoor is geregistreerd. Zijn ruime ervaring in de bouw- en infrasector helpt hem bij deze beoordelingen.

Peter Hamminga rijdt door heel Noord- en Midden-Nederland voor het uitvoeren van steekproeven op praktijkexamens. Wat hij aantreft, is elke keer een verrassing.

Dat geldt voor de manier waarop het praktijkexamen wordt uitgevoerd, maar ook voor de bouwplaatsen waar hij terecht komt.

Adres bekend, bouwplaats een verrassing

“Via het Examenplatform bouw infra zie ik welke praktijkexamens gepland staan. Ik zie het adres, weet de aannemer en de naam van de beoordelaar en weet welk praktijkexamen de deelnemer gaat afleggen. Maar als ik als locatie Maarland Hoeve in Uithuizen zie staan, heb ik natuurlijk geen idee wat ik ga aantreffen.”

Aardbevingsbestendig maken als praktijkexamen

Wanneer je dan een monumentale boerderij aantreft, die als het ware zweeft boven de fundering, sta je zelfs met ruime ervaring in de bouw even te kijken, merkte Peter. “Dit is natuurlijk heel bijzonder. Ze maken de hoeve aardbevingsbestendig. Dat heb ik nog nooit gezien en voor de deelnemers is het natuurlijk ook een unieke bouw om aan mee te werken.”

Uitkomst steekproef: voldoende

Hoewel Peter zijn ogen heeft uitgekeken, maakt het voor het doen van de steekproef geen verschil. “De deelnemer deed zijn praktijkexamen betonfundering. Dat examen kun je afleggen bij de bouw van een garage of schuurtje, maar net zo goed op zo’n bijzonder project. De kernpunten, zoals het maken van een bekisting, het aanleggen van wapeningstaal en het betonstorten, komen in alle situaties aan bod.”

De mooiste plekken

Als medewerker validering examinering van Concreet Onderwijsproducten Steigerbouw heeft Peter Trajectmap de afname van het examen goedgekeurd. “Ik geniet er elke dag van dat ik op allerlei verschillende bouwplaatsen mag rondkijken. Na veertig jaar zelf in de bouw te hebben gewerkt, voelt dat elke keer heel vertrouwd. Zo’n locatie als de Maarland Hoeve blijft ook voor mij bijzonder. Dat je daar tijdens je opleiding al aan het werk mag, moet fantastisch zijn!

Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Benieuwd hoe Concreet jou kan helpen met een project? Neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.