Skip to content

Vernieuwde opleiding Timmeren

Testen, testen, testen...

Bij het ontwikkelen van nieuwe leermiddelen gaan we uiteraard niet over één nacht ijs. We vinden het belangrijk om tijdens het proces herhaaldelijk bij onze doelgroep te testen en toetsen hoe onze ideeën vallen en of de producten die we maken echt dé oplossing zijn.

Digitale leeromgeving

Een belangrijk onderdeel van de vernieuwde opleiding Timmeren op niveau 2, is de digitale leeromgeving. Hierin komen verschillende elementen samen, zoals het portfolio, de digitale trajectmap en de docentenomgeving.

We kiezen er nadrukkelijk voor niét de hele opleiding digitaal aan te bieden, dus het is ook essentieel dat ook de koppeling met de ‘fysieke’ leermiddelen klopt.

Testgroep met roc-docenten

Omdat we zeker willen weten dat alles goed werkt en goed in elkaar zit, hebben we ons werk op verschillende momenten tijdens het ontwikkelproces voorgelegd aan een testgroep. In deze testgroep zitten docenten van zes verschillende roc’s.

De betrokken docenten uit de testgroep hebben toegang tot de online omgeving én ontvingen per post de eerste versie van het werkboek. Na een korte instructie kunnen de docenten zelf aan de slag.

Functioneel én inhoudelijk

We vragen onze testgroep het hemd van het lijf. Dat gaat over praktische dingen als: werken de functionaliteiten goed? Staan de knoppen op de goede plek, is alles overal leesbaar en kun je ermee werken op verschillende apparaten? Maar we willen ook zeker antwoorden op vragen als: is de methode uitdagend, afwisselend en actueel genoeg? En hoe denk je dat dit aanslaat in de dagelijkse praktijk?

Omdat een belangrijk element van deze vernieuwde opleiding de regie voor de docent is, stellen we ook daar de nodige vragen over. Kun jij als docent goed met deze methode werken? Kun je gemakkelijk schakelen tussen de individuele leervragen van studenten? Heb je hiermee daadwerkelijk de regie in handen?

We zijn op zoek naar kwalitatieve antwoorden. Daarom werken we niet met een opgestuurd evaluatieformulier, maar voeren onze relatiemanagers persoonlijke  gesprekken met alle testers. Met de verzamelde antwoorden kunnen we de producten verder verbeteren.

Pilot-fase

Inmiddels zijn we weer een stap verder. De feedback van de testgroep is verwerkt. Na de zomervakantie start een aantal scholen daadwerkelijk met het nieuwe product. Sinds de Docentendag hebben onze relatiemanagers de tijd genomen om het product samen met de scholen te implementeren. Die implementatie is belangrijk voor de scholen om een vliegende start te maken met hun studenten.
Ook nu blijven we het proces monitoren. Tegen welke vragen lopen deze startende scholen aan? Zijn er functionaliteiten die op papier goed werken maar in de praktijk nog wat finetuning nodig hebben? Ook met al die vragen en input gaan we weer aan de slag.
We blijven ontwikkelen en verbeteren op basis van reacties uit de praktijk.

Next steps

De eerste scholen gaan een jaar proefdraaien met de opleiding Timmeren op niveau 2 in de vorm van de vernieuwde leermiddelen. Vanaf schoolhaar ’22/’23 kunnen alle scholen hiermee aan de slag.
In november ’21 organiseren we een aantal regiobijeenkomsten, om geïnteresseerden bij te praten over de ontwikkelingen. Na de Docentendag in februari kan de implementatie op de scholen in gang gezet worden.

Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Iets vragen? Neem contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.