Skip to content

Vijf maanden Concreet: veel veranderingen, toch continuïteit

Sinds 1 juli 2016 bestaat Concreet Onderwijsproducten. Een nieuwe organisatie die in opdracht van de roc’s de taak heeft om leermiddelen en examenproducten voor bouw- en infra-opleidingen te beheren, te onderhouden en te actualiseren. Directeur-bestuurder Erik Meijering blikt terug op de eerste maanden.

Sinds 1 juli 2016 bestaat Concreet Onderwijsproducten. Een nieuwe organisatie die in opdracht van de roc’s de taak heeft om leermiddelen en examenproducten voor bouw- en infra-opleidingen te beheren, te onderhouden en te actualiseren. Directeur-bestuurder Erik Meijering blikt terug op de eerste maanden.

“De start van ons bedrijf viel samen met twee grote projecten. Het inrichten van de processen, in samenwerking met de nieuwe externe leverancier Digiforce én het implementeren van het Examenplatform bouw infra, ter vervanging van Isbo. Tijdens de eerste maanden was het daardoor hard werken om te zorgen dat het onderwijs na de zomervakantie alle producten tot zijn beschikking had.”

Veel veranderingen onzichtbaar

Hier en daar is het niet foutloos gegaan, maar dat het is gelukt om die continuïteit te verzorgen, maakt Erik trots. “Aan de voorkant zie je in eerste instantie misschien niet een heel groot verschil met hoe door Fundeon leermiddelen en examenproducten werden uitgeleverd, onderhouden en ontwikkeld. Aan de achterzijde is er echter wel heel veel anders geworden.”

Betrokkenheid en co-creatie vanuit het onderwijs

De directeur-bestuurder hoopt en verwacht dat docenten, opleidingsmanagers en andere betrokkenen bij het onderwijs inmiddels wel verschillen met vroeger ervaren. “Meer dan voorheen worden onderwijsproducten nu in opdracht van het onderwijs gemaakt. De roc’s hebben de regie: wij voeren uit. Bij elk project waarmee we bezig zijn, zijn onze ontwikkelspecialisten eerst met het werkveld in gesprek gegaan. Op basis van die input zijn ze de producten gaan uitwerken. Tijdens het proces blijven ze samenwerken met roc’s.”

Gezamenlijk projecten opzetten

Die co-creatie vindt elke medewerker van Concreet ontzettend belangrijk. De betrokkenheid van het onderwijs is onmisbaar. “Zelf merk ik in de vergaderingen van de Raad van Aangeslotenen dat die betrokkenheid vanuit het onderwijs groot is. De opkomst is groot en ze nemen daar nadrukkelijk de regie. Daardoor kunnen we nu ontwikkelen voor de machinisten- en betontimmeropleidingen. Ook lukt het nu om in gezamenlijkheid aan de slag te gaan met een Proeve van Bekwaamheid, keuzedelen en examinering voor middenkaderopleidingen.”

Onderhoud en actualisatie blijft basis

Tegelijkertijd stelt de directeur-bestuurder dat het ontwikkelen van nieuwe producten niet ten koste mag gaan van het onderhouden en actualiseren van de bestaande producten. “Dat is tenslotte de kerntaak waarvoor we zijn opgericht.” De manier waarop de organisatie is ingericht, maakt het mogelijk om de verschillende activiteiten naast elkaar uit te voeren. “Met zeventien werknemers zijn we een kleine, wendbare organisatie. We doen ons werk echter niet alleen in dit team. Bij elk project betrekken we mensen uit het onderwijs en uit de praktijk. Ook werken we samen met externe specialisten, voor bijvoorbeeld het schrijven van teksten en het vormgeven van middelen.” De komende maanden verwacht Erik dan ook ‘flinke meters te maken’ in de projecten die momenteel lopen.

Opstart afgerond, kijken naar middellange termijn

Na bijna vijf maanden voelt voor Erik de opstartfase van Concreet Onderwijsproducten min of meer als afgerond. Er komt nu ruimte om vooruit te kijken en te reflecteren. “Er breekt een nieuwe fase voor ons bedrijf aan. Door samen met onze opdrachtgevers en gebruikers te kijken welke ontwikkelingen er zijn op de middellange termijn, verwacht ik dat we mooie dingen tot stand kunnen brengen.”

Erik-Meijering

Erik Meijering
Directeur-bestuurder Concreet
erik.meijering@concreetonderwijsproducten.nl06 5169 8468

Benieuwd hoe Concreet jou kan helpen met een project? Neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogen we een paar minuten van je tijd?
We gaan deze website vernieuwen en verbeteren en horen graag van jou waar we rekening mee moeten houden.