Docentendag || 5 februari 2025

De eerste woensdag van februari organiseren we onze jaarlijkse Docentendag.
Op deze pagina houden we je op de hoogte van dit evenement.

Voor docenten, instructeurs en andere onderwijsprofessionals!

Onze jaarlijkse Docentendag is dé mogelijkheid om te ontdekken waar Concreet aan werkt en hoe je met onze producten kan werken.

 

Er is veel tijd voor netwerken en “gluren bij de buren”, zodat je aan het einde van de dag veel nieuwe inspiratie hebt opgedaan voor het vormgeven van jouw onderwijs.

Samen groeien we verder

Onze wereld verandert snel en de behoefte aan goed opgeleide vakmensen is groter dan ooit. Als docent, instructeur of leermeester vorm jij de cruciale schakel bij de ontwikkeling van vaktechnische kennis, vaardigheden en de persoonlijke vorming van de nieuwe generatie bouw & infra professionals.

 

In ons werk staan we nooit alleen, het is de gezamenlijke ontwikkeling die ons verder brengt. Door kennis en ervaring te bundelen, vinden we innovatieve oplossingen en verrijken we samen het onderwijs. Daarom staan we deze dag samen stil bij het thema:

 

Samen groeien we verder!

Kwaliteit door een sterk netwerk

 

Op de Docentendag 2025 bieden we je workshops op inhoud, zorgen we voor inspiratie én zullen we meer dan ooit gesprekken openen. Er is veel ruimte om te netwerken en kennis uit te wisselen met je vakgenoten en de mensen van Concreet. En natuurlijk zorgen we ook voor lekkere verse koffie en een hele goede lunch.

Programma

08:30 Ontvangst in Gebouw 055 Apeldoorn
09:10 Welkom en opening || Marcel Bamberg
10.30 Koffie
11:00 Workshops Ronde 1
12:15 Lunch || Ontmoetingsmarkt
13:30 Workshops Ronde 2 || Ontmoetingsmarkt
15:00 Afsluiting || Marcel Bamberg
15:15 Hapje en drankje

Verbindende Dagvoorzitter

Om samen het meeste uit deze Docentendag te halen, doen we het dit jaar een beetje anders dan anders: geen keynote over één onderwerp, maar een nieuwsgierige dagvoorzitter waarmee we de dag door gaan.

 

Dagvoorzitter Marcel Bamberg neemt ons mee langs verschillende ontwikkelingen in het onderwijs en het werkveld van de Bouw en Infra. We leggen de nadruk op kennisdeling en de waarde van jouw netwerk. Op die manier hoor je meer over al onze workshopthema’s van de inhoudelijke experts.

 

Heb je vragen, of wil je over een bepaald thema geïnformeerd worden?

 

Laat van je horen!

Marcel Bamberg

Onze dagvoorzitter ken je wellicht van programma’s op AD.nl, AT5 of podcasts. Hij presenteert en bedenkt programma’s. Ook maakt hij satirische video’s op social media. Dat doet hij voor maatschappelijke partijen, de zakelijke sector en overheden. Dat zat er al jong in, zo was hij bijvoorbeeld al voorzitter van de Nationale Jeugdraad.

 

Of het nu gaat om onderwijs, Generatie Z, of het maken of presenteren van programma’s, Marcel Bamberg is hier als een vis in het water. Met Marcel kun je rekenen op nieuwsgierigheid, interactie met het publiek met een flinke dosis humor.

Kies jouw workshops

Dit jaar geen aparte routes voor B&U en Infra. We bieden een breed programma aan thema’s waar je samen met collega’s van verschillende scholen en achtergronden van en met elkaar kunt leren over interessante onderwerpen.

 

Je kunt twee workshops kiezen én optimaal van de gelegenheid gebruik maken om te ontmoeten en te netwerken op de extra lange, extra uitgebreide Ontmoetingsmarkt.

 

Laten we van elkaar leren, kennis delen en elkaar inspireren.

Inspiratiesessie B&U

 

De opleiding Timmeren wordt momenteel verder ontwikkeld en opgedeeld in modules, zodat deze nog beter voldoen aan de wensen van het onderwijs en bedrijfsleven. Hiermee kun je ook beter aansluiten op ontwikkelingen zoals de derde leerweg en leerloopbanen.

 

De lesstof en werkboeken krijgen een duidelijkere structuur, waardoor ze toegankelijker worden voor studenten. Deze opbouw laten we in de workshop zien.

 

Ook aan de lesstof over de theorie wordt flink gesleuteld. We bieden de kennis meer per onderwerp aan, waardoor de lesstof specifieker en toepasbaarder wordt. Dit sluit niet alleen beter aan bij praktijkgerichte leeromgevingen, maar ook bij onze eigen visie.

 

Kortom, in deze workshop laten we je zien hoe de nieuwe structuur van de opleiding is opgebouwd in modules. Ook vertellen we je over het ontwikkelproces en geven we aan bij welke ontwikkelactiviteiten we je jouw hulp, expertise en vakmanschap goed zouden kunnen gebruiken.

 

Sprekers

Ontwikkelteam Timmeren; René van de Water, Berry Schut (Concreet)

Inspiratiesessie voor Leerlingbegeleiders en Instructeurs B&U

 

Op welke manier zet je de lesstof met de deelopdrachten, de trajectmap en het portfolio zo effectief mogelijk in voor de begeleiding van jouw studenten? In deze workshop gaan we samen aan de slag met de mogelijkheden die ConcreetLeren aan jou als instructeur of leerlingbegeleider biedt.

 

Sprekers
Gerry Stapper, Sandra Meijer, John School (Concreet)

Inspiratiesessie voor iedereen

 

Aventus zet zich samen met Bouwmensen in om anderstaligen een goede start te geven in hun bouwopleiding. Dat doen ze onder andere met extra Nederlandse lessen uit het boek ‘Taal voor de Bouw’ gegeven door docent Herman Rouwenhorst (CLC).

 

Samen met Bouwmensen werkt roc Aventus eraan dat deze studenten niet alleen vakmanschap ontwikkelen, maar ook volledig kunnen integreren in de bouwsector. Want taal gaat verder dan alleen woorden; het gaat om samenwerken, begrijpen en zelfs samen kunnen lachen op de bouwplaats. Het resultaat? Meer werkplezier, een veilige werkomgeving en succesvolle doorstroming naar een baan in de bouw.

 

Roc Aventus is trots op deze aanpak, die samen met Bouwmensen is ontwikkeld. Zij kijken verder dan de muren van het klaslokaal en zien hoe taalonderwijs een brug slaat naar de toekomst.

Tijdens een excursie bij Bouwmensen Apeldoorn ontdek je hoe de samenwerking in zijn werk gaat en leer je hoe ook jouw lessen kunnen bijdragen aan een stevige toekomst voor anderstalige studenten. Laten we samen gluren bij de buren en leren van elkaar!

 

Sprekers

Martien van Reen (Bouwmensen Apeldoorn)

Jordy van Huet Lindeman (roc Aventus)

Herman Rouwenhourst (CLC)

Janne Lambermont (Concreet)

Inspiratiesessie voor B&U

 

Benieuwd hoe je binnen het bouwonderwijs een flexibel en efficiënt curriculum kunt opbouwen? Tijdens deze workshop delen docenten van het Deltion College hun ervaringen met de herstructurering van de opleidingen Middenkaderfunctionaris Bouw en Uitvoerder Bouw en Infra. Zij geven inzicht in hun aanpak om de opleidingen modulair in te richten met een set van 8 modules, slim gebruikmakend van de overlap tussen verschillend erkende opleidingscodes (voorheen crebo’s).

 

De workshop laat zien hoe de vernieuwde modulaire opzet niet alleen aansluit bij een veranderende doelgroep (minder BOL, meer BBL), maar ook zorgt voor een structurele samenwerking tussen de middenkaderopleidingen en de uitvoerende opleidingen. Op deze manier biedt deze workshop aanknopingspunten voor andere opleidingsmanagers en docenten om na te denken over hoe zij de overlap binnen hun eigen curricula kunnen benutten, vooral voor kleinere opleidingen in bijvoorbeeld de Grond-, Weg- en Waterbouw.

 

Of je nu zelf lesgeeft aan een niveau 2- of niveau 3/4-klas of verantwoordelijk bent voor het curriculum van een opleiding, deze workshop biedt concrete handvatten om een toekomstbestendig en efficiënt onderwijsprogramma samen te stellen.

 

Ontdek hoe je met een modulaire aanpak de samenwerking kunt versterken, dezelfde inhoud voor verschillende doelgroepen kunt inzetten, en zo het onderwijs verder kunt innoveren. Kom en laat je inspireren!

 

Sprekers
Lammert van Pijkeren, Hilbert Otten, Kasper Sloot (Deltion College Zwolle)

Rick Otten, Iris Nonkes (Concreet)

Actieve werksessie voor iedereen

 

Aan de hand van een spel over lesgeven en coaching (CPS) wordt in groepjes van drie (in de rollen: docent, coach, onderzoeker) gesproken over de dagelijkse praktijk van een docent. We bespreken onderwerpen als:

  • Waar loop je tegenaan bij het lesgeven, wat gaat goed en wat niet?
  • Hoe kun je de dingen die niet goed gaan verbeteren of anders aanpakken en de dingen die goed gaan verder onderzoeken?
  • Hoe kun je je prettig blijven voelen en voldoening halen uit hetgeen je doet?
  • Hoe kun je dat wat jou voldoening biedt bewust inzetten?
  • Wanneer ben je als docent nu echt tevreden?

 

Het doel van deze speelse ontdekkingstocht is het vergroten van jouw (zelf)bewustzijn, het bewust inzetten van je kwaliteiten en jezelf en/of een collega coachen. Per workshop kunnen maximaal 12 personen meedoen.

 

Sprekers
Marga Hamerpagt (SOMA College)

Arjan Kloosterman (Concreet)

Inspiratiesessie voor iedereen

 

We zijn allemaal goede vakmensen, en toch is het vaak lastig onze studenten goed te bereiken. Hoe komt het nou dat studenten de lesstof lastig kunnen lezen en begrijpen? Hoe kunnen we studenten hiermee beter helpen? Het antwoord op deze vraag is verrassend en leuk: vanuit jezelf! Hoe? Dat laten we zien in deze interactieve workshop. Met toegepaste voorbeelden uit de taalkunde en didactiek versterken we je kracht als vakman tot een gereedschap om nog betere lessen en lesstof te kunnen maken.

 

Sprekers
Joachim van den Enden (Taalisman Advies)

Gerbrand Kip, Hubert Lamers (Concreet)

Inspiratiesessie voor docenten, opleidingsmanagers en onderwijskundigen

 

Tijdens deze workshop nemen we je mee in de wereld van het Digitaal Skills Paspoort (DSP) en laten we zien wat dit kan betekenen voor werknemers in de bouw- en infrasector en mogelijk ook voor studenten. In deze workshop krijg je inzicht in hoe werknemers nu al met het DSP werken en hoe ze gebruik kunnen maken van Roadmap, datapunten en de lerende driehoek.

 

In 2025 starten we een testperiode met een drietal onderwijsinstellingen om te ontdekken hoe het DSP kan werken in combinatie met de Trajectmap en het Portfolio in ConcreetLeren. De workshop wordt verzorgd door Claudia Klarenbeek, projectleider Digitaal Skills Paspoort bij Volandis. Zij zet zich, samen met Concreet, in voor de doorontwikkeling en uitrol van dit innovatieve model.

 

Sprekers
Erik Meijering (Concreet)
Claudia Klarenbeek (Volandis)

Inspiratiesessie Infra

 

Waar staan we met de ontwikkelingen voor Infra lesstof en hoe past dat in de duurzame toekomst van de sector?

 

Ontwikkelspecialist Rick Otten gaat in op de actuele ontwikkeling van de producten die wij maken voor infra opleidingen.

 

Aansluitend neemt Maurice Beijk je mee in een duurzame toekomstvisie voor de sector. Deze Rentmeester 2050 is een dwarsdenker die staat te trappelen om zijn kennis in een inspirerend verhaal aan je over te brengen. Het belangrijkste: het hoeft allemaal niet duur en complex te zijn!

 

Sprekers
Maurice Beijk (Rentmeester 2050)
Rick Otten (Concreet)

Actieve werksessie voor iedereen

 

Collega’s ontmoeten en ervaringen delen is voor velen een belangrijke reden om naar de Docentendag te komen. Want als je je netwerk goed inzet, dan ligt waardevolle kennis voor het oprapen. Op veler verzoek creëren we met deze workshop een laagdrempelige manier voor jou om in contact te komen met collega- docenten, instructeurs en leermeesters van andere mbo’s en leerbedrijven.

 

In het netwerkcafé leer je de basis van het netwerken. We doen samen ons best om antwoorden op jouw vragen boven tafel te krijgen door op verschillende thema’s en in kleine groepjes de koppen bij elkaar te steken.

 

Zo helpen we elkaar vooruit!

 

Sprekers

Mareva Meulemans (Nevermind Productions)

Berry Sprenkels (Concreet)

Ontmoetingsmarkt

Uitgebreider en langer open dan ooit: De ontmoetingsmarkt van Concreet. Het is dé mogelijkheid om meer te leren over onze nieuwste onderwijsproducten, over wat er komt kijken bij het maken van leermiddelen en examens en hoe jij ons daarbij zou kunnen helpen. Natuurlijk kun je er ook terecht om al jouw vragen direct te stellen aan de juiste personen. We informeren, inspireren en verbinden.

De uitgesproken plek om elkaar beter te leren kennen! Je kunt met vragen over alle opleidingen terecht bij onze collega’s.

Denk je dat je alles wel weet van Concreet? Wat doet een ontwikkelspecialist? Welke stappen vraagt de ontwikkeling van nieuwe examens eigenlijk? Weet je wel dat we jouw vakspecialistische kennis nodig hebben bij de ontwikkeling van de beste lesmaterialen?

 

Alle algemene zaken kun je hier leren en vragen aan Corinne en Rianne of laat jouw idee achter in de ideeën box.

 

En hier haal je ook het gloednieuwe relatiemagazine van Concreet op!

Waar staan we met de ontwikkelingen over Timmeren en wat kan je de komende periode van ons verwachten? Aansluitend op de workshop vind je hier aanvullende informatie over de opbouw, kun je je opgeven om mee te ontwikkelen en kan je in de stand met al jouw vragen terecht.

Kom langs voor de vernieuwingen voor de opleidingen Metselaar en Allround Metselaar voor het schooljaar 2025 / 2026!

Ontdek alles over de nieuwe Inframodules in ConcreetLeren!

  • Basis GWW-werk uitvoeren (voor alle GWW-opleidingen)
  • Riolering (voor Allround Vakman GWW)
  • Laden en lossen (voor Machinist Grondverzet)

Heb je vragen over ConcreetLeren, loop je ergens tegenaan of wil je tips om makkelijker door het programma te navigeren? Kom dan langs bij Julius, Rafia en Sergey. Samen met softwareontwikkelaar Paragin beantwoorden ze jouw vragen en laten ze zien hoe problemen kunnen worden opgelost.

 

Geen vraag, maar gewoon even kennismaken met de stemmen aan de andere kant van de telefoon? Ook daarvoor ben je natuurlijk van harte welkom!

Praktijkverhalen als inspiratie! Wil je inzichten in het aanbod en de doelgroepen, hoe we samenwerken, welke onderwijsproducten we gebruiken en welke hobbels we nog tegenkomen? In de stand zijn naast onze Arnold, de ervaren mensen van SVGO aanwezig die jou graag te woord staan.

Wil je als docent beter begrijpen wat de rol van de Leermeester inhoudt, of heb je als leermeester vragen? Samen met Concreet en Aliki Boef van Volandis geven we je inzicht in de leermeestercursus.

Hoe komen de papieren leermiddelen tot stand? Hoe komt een product snel bij jou op de deurmat zonder voorraad? Digiforce laat het allemaal zien.

Praktische informatie

Datum: 5 februari 2025

Aanmelden

Uiterlijk aanmeldmoment: 27 januari

 

Locatie:

Gebouw 055

Condorweg 1
7332 AC Apeldoorn

 

Deze locatie ligt in het centrum van de stad en is makkelijk bereikbaar met het OV.

 

Parkeren kan op het terrein van Gebouw 055 of langs de Condorweg.

De dichtstbijzijnde laadpalen vind je aan de overkant bij het SHELL tankstation.

 

Jouw dieetvoorschriften en voedselallergieën kun je doorgeven in het aanmeldformulier. Mocht je dat nog niet hebben aangegeven geef het nu door.

 

Bij deelname aan de Docentendag ga je akkoord met onze Huisregels Evenementen, Privacyverklaring en Algemene Voorwaarden.

Eerdere edities

Editie 2024
B&I park Harderwijk

  • 7 februari 2024
  • Ongeveer 250 bezoekers
  • Thema: Goed voor elkaar
  • Spreker: Henno Oldenbeuving

Editie 2023
De Fabrique Utrecht

  • 8 februari 2023
  • Ongeveer 200 bezoekers
  • Thema: Blijf in beweging
  • Spreker: Erik van ‘t Zelfde

Editie 2022
B&I park Harderwijk


> 6 april 2022
> Ruim 230 onderwijsprofessionals
> Thema: Onderwijs in de steigers
    Samen bouwen aan duurzame 
    inzetbaarheid

Terugblik op de Docentendag van
vorig jaar op het Bouw en Infrapark in Harderwijk