Nieuwe lesmethode voor Infra

De ontwikkeling van een nieuwe lesmethode voor de Infra-opleidingen is het resultaat van een intensieve samenwerking met docenten en met mensen uit de beroepspraktijk, waarbij hun ervaringen en wensen centraal staan. Vorig jaar is het eerste concept gepresenteerd en getoetst bij onderwijsinstellingen. Ontwikkelspecialisten Rick Otten en Suda Koers vertellen over de aanpak, het proces en de volgende stappen.

"De nieuwe digitale lesmethode wordt overzichtelijker, efficiënter en beter afgestemd op de behoeften van zowel docenten als studenten.”

Bij Concreet Onderwijsproducten wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de leermiddelen. Voor de Infra- opleidingen heeft dit geleid tot een verkenning van een geheel nieuwe lesmethode.“De nieuwe digitale lesmethode wordt overzichtelijker, efficiënter en beter afgestemd op de behoeften van zowel docenten als studenten”, vertelt Suda.

 

Rick vult aan: “De methode wordt modulair opgebouwd en combineert theoretische kennis met praktische toepassingen zoals diverse praktijk- opdrachten. En dankzij digitale tools en interactieve werkvormen leren studenten sneller én begrijpen ze beter hoe hun kennis in de praktijk wordt toegepast. Denk hierbij aan verbeterde navigatie, overzichtelijk gestructureerde lesstof en een nog sterkere verbinding met de dagelijkse werkomgeving van vakmensen in de GWW-sector.”

Van feedback naar verbetering

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe lesmethode voor Infra echt aansluit op de behoeften van het onderwijs, heeft Concreet docenten, studenten en vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk nauw bij het proces betrokken. Rick benadrukt het belang hiervan: “Afgelopen maanden hebben we diverse scholen bezocht om het prototype te presenteren en feedback op te halen. Docenten en studenten zijn dé experts als het gaat om wat wel en niet werkt in de praktijk. Hun input is onmisbaar.”

 

Deze participatieve aanpak heeft niet alleen geleid tot waardevolle verbeteringen, maar ook tot meer betrokkenheid van het onderwijs. “We merken dat docenten onze werkwijze waarderen. Het geeft hen een stem in de ontwikkeling en zorgt ervoor dat ze zich gehoord voelen. Dat enthousiasme zie je terug in hun feedback.”

Van prototype naar praktijk

De input uit de onderwijspraktijk wordt meegenomen in de doorontwikkeling van het prototype. Suda licht toe: “Dit najaar wordt het prototype op meerdere scholen getest, waarbij niet alleen docenten en studenten maar ook het management hun mening geven. Op basis van deze bevindingen richten we ons op verdere optimalisatie en implementatie bij ROC’s. In het schooljaar 2025-2026 verwachten we dat de drie modules volledig ontwikkeld zijn en klaar zijn voor gebruik.”

“Door samen te werken met het onderwijsveld creëren we een product dat niet alleen innovatief is, maar ook echt aansluit bij de praktijk”

Beiden kijken met vertrouwen naar de toekomst. Rick: “Het project laat zien hoe samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld kan leiden tot innovatieve oplossingen waar iedereen van profiteert. Door samen te werken met het onderwijsveld creëren we een product dat niet alleen innovatief is, maar ook echt aansluit bij de praktijk. We zijn ontzettend benieuwd naar de reacties op het eindresultaat en kijken ernaar uit om de methode in gebruik te zien.”

Meer lezen?

Je hebt een artikel gelezen uit ons relatiemagazine 80A. Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen onze organisatie en de samenwerking met het onderwijs en de Bouw en Infra. Alle artikelen vind je hier.

Wil je het magazine thuis ontvangen? Klik van op onderstaande button.