De toekomst van de opleiding (Allround) Timmerman

Bij Concreet Onderwijsproducten staat innovatie in het bouwonderwijs centraal. Met een studieachtergrond in Bouwkunde, een loopbaan in zowel de bouw als in het onderwijs, en een rijke geschiedenis bij de voorgangers van Concreet, weet René als geen ander hoe belangrijk het is om lesmateriaal actueel te houden en af te stemmen op de praktijk.

 

Meer weten over de actuele voortgang van het project en de planning voor uitlevering? Lees verder via onderstaande knop.

René en Berry zijn beide ontwikkelspecialisten bij Concreet Onderwijsproducten. Het ontwikkelen van leermiddelen en examens is hen niet vreemd. Hun ervaring – zowel in het onderwijs als in de bouw – vormt een stevige basis voor het optimaliseren van de opleiding (Allround)Timmerman.

 

“Het mooie is dat ik zowel met het bedrijfsleven als het onderwijs te maken heb,” vertelt René. “Al begrijpen die werelden elkaar niet altijd goed, toch moet je samen leermiddelen en examenproducten maken. Het is voor ons een enorme uitdaging om dit goed te organiseren.”

Optimalisatie met oog voor detail

René is samen met Berry Schut en onderwijskundige Janne Lambermont begonnen met het inventariseren van verbeterpunten.

 

“Door inzicht te krijgen in hoe studenten het systeem gebruiken en wat docenten ervan vinden, kregen we een duidelijk beeld van wat er nodig is om de opleiding toekomstbestendig te maken. Het moet voor zowel studenten als docenten makkelijker worden om verbanden te zien en de praktijkgerichtheid te vergroten.


Al snel werd duidelijk dat zowel de inhoud als de structuur strakker en logischer ingericht kan worden.

We werken aan het versterken van de scherpte, breedte en diepgang van de modules binnen de opleiding (Allround) Timmerman. Het moet strakker, duidelijker en toegankelijker worden. Zowel voor de student als voor de docent."

Focus op modulariteit

Recentelijk is er binnen Concreet zorgvuldig gekeken naar hoe de opleiding Timmeren wordt ervaren door zowel studenten als docenten, en hoe de lesstof wordt gebruikt. “We hebben tevens onderzocht of de opleiding aansluit bij het principe modulair opleiden” vertelt René. “Scholen vragen steeds meer om een duidelijke en toegankelijke opzet van modules.

 

Een voorbeeld: de module ‘vloeren’ moet zich uitsluitend richten op vloeren. Na het afronden van deze module moet de student volledig geïnformeerd zijn over dit onderwerp. We werken aan het versterken van de scherpte, breedte en diepgang van de modules binnen de opleiding Timmeren. Het moet strakker, duidelijker en toegankelijker worden. Zowel voor de student als voor de docent.”

“De lesstof wordt toegankelijker, met een duidelijke structuur, een logische volgorde en de juiste inhoud.”

René legt uit: “Onderwerpen stonden vaak op een onlogische plek, niet bij de juiste module of vakkennis. Voor studenten wordt het straks veel duidelijker waar ze zich bevinden in hun leerproces, wat het leren aanzienlijk vergemakkelijkt. Maar ook voor docenten wordt de vakkennis en de werkboeken strakker geordend.

Er komt een eenduidige structuur en vaste opbouw, wat het eenvoudiger maakt om vragen van studenten te beantwoorden en hen gericht verder te helpen.”

 

Daarnaast wordt er kritisch gekeken naar de inhoud. “Passen de praktijkopdrachten nog wel bij de werkelijkheid? Zijn de gebruikte technieken niet verouderd? Ik ben van mening dat dit aangepast moet worden. Bijvoorbeeld het werken met een waterpasinstrument. Tegenwoordig zijn er modernere alternatieven, zoals GPS en lasers.”

Samen bouwen

Tijdens het ontwikkeltraject worden regelmatig versies van het lesmateriaal naar docenten en werkgevers gestuurd voor feedback. “We moedigen hen aan om hun mening te geven, zodat we de lesstof kunnen aanpassen en verbeteren,” vertelt René.

 

Docenten mailen daarnaast vaak spontaan verbeterpunten of feedback vanuit hun betrokkenheid. “We bekijken deze suggesties altijd zorgvuldig, al kunnen we niet in alle gevallen direct wijzigingen doorvoeren. Toch waarderen we deze spontane input enorm, omdat het helpt om onze leermiddelen nog beter te maken.”

 

Ondanks de voortdurende innovaties zijn er ook uitdagingen. “Een van de grootste uitdagingen is het vinden van mensen die willen meedenken en bijdragen aan het ontwikkeltraject,” zegt René. “Hun feedback is essentieel.

Ze weten precies wat er in de praktijk beter kan en welke onderdelen missen. We organiseren regelmatig bijeenkomsten waar docenten en instructeurs hun ervaringen en expertise kunnen delen. Op basis van deze input ontwikkelen we nieuwe lesmodules of passen we bestaande lesstof aan.”

 


Met een sterke focus op samenwerking en innovatie zet Concreet Onderwijsproducten zich in om de opleiding Timmeren toekomstbestendig te houden. Dankzij de inzet van René van de Water en Berry Schut worden de timmermannen van morgen optimaal voorbereid op de dynamische bouwsector.

Meer lezen?

Je hebt een artikel gelezen uit ons relatiemagazine 80A. Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen onze organisatie en de samenwerking met het onderwijs en de Bouw en Infra. Alle artikelen vind je hier.

Wil je het magazine thuis ontvangen? Klik van op onderstaande button.